Toplantıya MEWA bölgesinden; Adana Büyükşehir Belediyesi, Bağdat Belediyesi, Büyükçekmece Belediyesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Elmadağ Belediyesi, Eyyubiye Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziosmanpaşa Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Isfahan Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Pendik Belediyesi, Seferihisar Belediyesi ve diğer birçok belediyeden belediye başkanları ve temsilciler katıldı.
Açılış AMF Genel Sekreteri Mohammad Khodadi’nin konuşmasıyla başladı. Khodadi’nin ardından söz alan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman konuşmasında ulaşımın ve turizmin birbirleriyle olan ilişkisine dikkat çekerek batılı ülkelerde sivil toplumun örgütlenmesinin trafik sorunun çözümüne yaptığı katkıları vurguladı. Gelişmiş ülkelerin şehirlerindeki yüksek turizm istatistiklerinden örnek veren Duman, “Turizm konusunda yatırım ve planlama işi, gelişmiş ülkelerde merkezi hükümetlerden yerel yönetimlere devredilmiş durumda. Turizm, şehirlerin gelirlerinde önemli kalemlerden biri, hatta birçok yerde en önemli gelir kaynağı. Londra şehri her yıl nüfusunun iki katı, Paris ise yaklaşık sekiz katı turist ağırlıyor. Dünyada güvenlikten ekonomiye pek çok alanda sorumluluğun, merkezi hükümetlerden yerel yönetimlerin yetki alanına devredilmesi eğilimi var. Dolayısıyla belediyeler hizmet ettikleri şehirlerde artık gelişmişliğin ölçütlerinden olan patent üretiminin arttırılması için bile imkân yaratmaya çalışıyor ve akıllı şehirlere geçiyorlar. Böylesi bir ortamda tarihi zenginliği çok büyük olan Asya şehirlerinin de turizm gelirlerini artırmak için atılım yapmalarının zamanı artık geldi” dedi.
UCLG Dünya Teşkilatı Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Kadir Topbaş adına kürsüye gelen İBB Başkanvekili Ahmet Selamet, Asya şehirlerinin yükselen grafiğine dikkat çekti. Küresel ısınma, yoksullukla savaş ve göç gibi yerel yönetimlerin mücadele etmesi gereken önemli sorunlardan bahsetti. Selamet konuşmasının sonunda Irak, Suriye ve Yemen başta olmak üzere kargaşanın hüküm sürdüğü ülkelerdeki şehirlerin yaşadığı dram ve felaketi dile getirdi. AMF Başkanı ve Haikou Belediye Başkanı Ni Qiang’ın ardından söz alan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in ve Tahran Belediye Başkanı, AMF Kurucusu, UCLG Eşbaşkanı ve UCLG-MEWA Başkanı Dr. Mohammed Bagher Ghalibaf’ın konuşmalarının ortak noktası ise bölgede barışa duyulan acil ihtiyaçtı. Şahin, konuşmasında ayrıca Suriye’de yaşanan olaylar neticesinde göç eden vatandaşların durumuna da dikkat çekti.
Asya Belediye Başkanları Forumu’nun ikinci gününde UCLG-MEWA Kültür Komitesi toplantısı gerçekleştirildi. Yerel yönetimlerin kültür alanında yaptığı çalışmaların da paylaşıldığı toplantıda, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin komiteye üyeliği kabul edildi. Ayrıca 10-20 Temmuz 2016 tarihlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yapacağı UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 40. Toplantısında UCLG-MEWA Kültür Komitesi’nin de yan etkinlik olarak yer alacağı belirlendi.
İkinci gün UCLG MEWA Kültür Komitesi Toplantısı’nın yanı sıra “Ulaşım ve Trafik Yönetimi: Asya Şehirlerinde Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım” ve “Kentsel Turizmde Kültür ve Ekonomi” başlığında eğitim atölyeleri düzenlendi.
Tahran’da başlayan toplantının diğer bölümü 31 Ağustos tarihinin Kazvin günü olması sebebiyle Kazvin’de devam etti. Kazvin’de “Asya Kentlerinde Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım” ve “Asya Kentlerinde Kentsel Turizmin Kültürü ve Ekonomisi” başlığında teknik oturumlar yapıldı. Teknik toplantıların raporlarının sunulması ile birlikte 5. Asya Belediye Başkanları Forumu son buldu.