2001 yılından bu yana dünyanın her yerinden; şiddet ve zulüm ile yerlerinden edilen ya da ülkesi dışında bir yaşama mecbur bırakılan insanların anıldığı ve onurlandırıldığı gün olarak bilinen 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği ile Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen etkinlik; İran, Irak, Afganistan ve Suriye’den yaklaşık 600 mülteciyi bir araya getirdi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Fatih Karayandı’nın konuşmaları ile başlayan organizasyon, gün boyu tüm katılımcıların keyifli anlarına ev sahipliği yaptı.
Etkinlik Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Fatih Karayandı’ nın Açılış Konuşması ile Başladı.
20 Haziran’da bu tarz bir organizasyonun düzenlenme vesilesi olan göç olgusunun, sosyolojik olarak dünya medeniyetler geçmişine etki eden önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Karayandı konuşmasında; Adana Büyükşehir Belediyesi’nin göç ve mülteci olgusunu her açıdan ciddiye alan bir kurum olduğunu ve bu doğrultuda aktif çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Göç ve Göçmen İşleri Şube Müdürlüğü ile Kent Konseyi Göç ve Mülteci Meclisi arasında imzalanan İşbirliği Protokolü ve belediyenin kendi bürokratları ile kurulan Adana Göçmen Yardımlaşma Koordinasyon ve Kaynaştırma Derneği ile bu çalışmaların her geçen gün daha verimli şekilde koordine edildiğini ifade eden Karayandı, sözü Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ ye bıraktı.
Konuşmasına; Türkiye’nin coğrafi ve stratejik konumu sebebiyle, pek çok kitlesel sığınma hareketineev sahipliği yaptığını ve mülteci sorununun dünyada önemli bir insani kriz olduğunu belirterek başlayan Başkan Sözlü, Adana’daki yerel yönetimlerin ve yerel halkın mültecilere bakış açısının olumsuz olmadığını ve yerel halkın Adana’daki mülteciler ile kardeşlik bağı kurarak bu yaklaşımı tüm mültecilere hissettirdiklerini ifade etti. Uluslararası Göç Örgütü(IOM) işbirliği ile yakın zaman içerisinde Adana’daki sığınmacı ve mültecilerin temel hak ve hizmetlerine erişimlerinde danışmanlık hizmetlerinin ve sosyal uyumu destekleyici faaliyetlerin yürütüleceği bir Göçmen Koordinasyon Merkezi’nin açılacağını da belirten Başkan Sözlü konuşmasını, etkinliği düzenleyen Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği’ne teşekkür ederek sonlandırdı.
Konuşmaların ardından SGDD danışmanlarının oluşturduğu koro keyifli şarkılar seslendirdi. Çocukların ve gençlerin sergilediği dans gösterileriyle devam eden program, yine sığınmacı ve mültecilerin başrolünde olduğu sözsüz bir tiyatro oyunu ile devam etti.
Etkinlikte aynı zamanda birlik, beraberlik ve sosyal uyumun önemine vurgu yapan ve oyuncu kadrosunda Türk ve Suriyeli oyuncuların bir araya geldiği “HELVA” adlı kısa bir film gösterimi gerçekleştirildi. Annesinin yaptığı ekmekleri satmak için pazar yerine giden mülteci bir çocuğun hikâyesini ve orada helva satmaya çalışan Türk bir çocukla karşılaşmasını anlatan filmin ardından çocukların ritim grubu gösterisi eğlenceli anlara sahne oldu. 4 saat süren etkinlik boyunca fuaye alanında SGDD Adana Temsilcilikleri danışmanları tarafından hazırlanan görseller sergilenerek katılımcıların beğenisine sunulurken; etkinlik, tüm katılımcılara hediye kitlerinin takdim edilmesiyle son buldu.