Akdeniz Şehirlerarası Göç Projesi kapsamında düzenlenen, yerel yönetişim için göç konusunda iletişimin geliştirilmesi hakkındaki alt ulusal çalıştay, 18-19 Eylül tarihinde Tunus Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Etkinlik, göç konusunda yeni bir bakış açısı oluşturmak üzere iletişim ile ilgili uzmanları, şehir ve şehir birliklerini bir araya getirdi.
İki gün süren etkinlik, yerel düzeydeki iletişim noktasında fırsatları ve zorlukları tanımlamak, iyi uygulama paylaşımlarını geliştirmek ve Şehirlerarası Göç Projesi’nde ilerleme sağlama konusunda önemli dersler çıkarmak için bir fırsat sunmuştur.
Etkinlik, insan hakları ilkelerinin entegrasyon sürecinde uygulanması, Güney Akdeniz Bölgesi’nde şehir düzeyinde göçmenlerin entegrasyonunun artırılması amacıyla UCLG ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) ile BM-HABITAT ortaklığında düzenlenmiştir. Projenin ikinci aşamasında (2018-2021) şehirler; yerel ve ulusal düzeylerdeki göçün faydalarını artırmak için özgün rollerini kullanacaklardır.
Çalıştay katılımcıları, bazı ülkelerde ve toplumlarda göçmenlere karşı düşmanlık olduğu gerçeğine dikkat çekmiş ve göçmenlerin etrafında inşa edilen bu olumsuz öyküleri tersine çevirmenin tüm yönetim düzeylerinin sorumluluğunda olduğunu belirtmişlerdir. Halka en yakın yönetim birimleri olarak yerel ve bölgesel yönetimler, günlük iletişim ve yerel gerçeklikler sayesinde bu algıyı değiştirmek için yerel çabaları koordine etme noktasında en iyi konuma sahiptirler.
Katılımcılar ayrıca çalıştay esnasında, hem uyum hem de iletişime ilişkin yerel düzeyde doğru bilgi eksikliği, hedef kitleye ulaşmada zorluklar, iletişim kurmak için gerekli kaynaklarla ilgili güçlükler şeklinde birçok başlığı tartıştılar.
Çalıştaya paralel olarak, EuroMed Göç Programı altında, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen bir girişim olan Göç Medya Ödülleri Töreni’nin ikincisi düzenlenmiştir. Ödülün genel amacı, Avrupa-Akdeniz bölgesindeki göç konusunda üstün gazeteciliği ödüllendirmek ve teşvik etmektir.
Toplantıların ikinci günü, göç fırsatlarını anlamak için mekanizmalar belirleyen katılımcılarla yerel iletişim için daha gerçekçi stratejilere ve araçlara odaklandı.
Kıdemli Proje Sorumlusu ve Göç Çalışma Grubu Koordinatörü Muhammed Mahli, UCLG-MEWA’yı temsilen çalıştaya katıldı. Mahli göç alanında UCLG-MEWA’nın proje ve faaliyetleri hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Mahli, ayrıca, göçmenlerin ev sahibi topluluklar oluşturma ve geliştirmedeki etkili rolleri ve bu kapsamda var olan fırsatlara ek olarak, göçmenlerin entegrasyonundaki engeller ve zorluklar hakkında yapılan çalıştaydaki tartışmalara iştirak etti.