CONNECTIVE CITIES–UCLG-MEWA: ATIKTAN KAYNAĞA-BELEDİYELER İÇİN ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMLERİ PLANLAMASI ATÖLYE ÇALIŞMASI


UCLG – MEWA; üyelerinin atık yönetimi hakkında daha fazla bilgi edinerek diğer Türk belediyeleri ile birlikte bu alanda farklı yöntemlerinden haberdar olması ve uluslar arası durumla mevcut durumlarının karşılaştırmalı değerlendirebilmesini teşvik etmek amacı ile; kentsel atık yönetimi uygulamalarının karşılıklı öğrenimini destekleyen, iyi uygulamaları paylaşan, katı atık yönetimini entegre bir şekilde geliştiren ve belediyelere yerel eylem planları hazırlamalarını tavsiye eden, seçilmiş 25 Türk ve 5 tane Alman belediyenin katılımıyla gerçekleşecek olan “Atıktan Kaynağa-Belediyeler İçin Entegre Katı Atık Yönetimi Çözümleri Planlaması”nı geliştirmiştir.

Atıktan Kaynağa-Belediyeler İçin Entegre Katı Atık Yönetimi Çözümleri Planlaması; Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Dünya Teşkilatı, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) ve Connective Cities ortaklığında 4-6 Temmuz 2017 tarihinde Kocaeli ilinde düzenlenecektir. 

İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş (İZAYDAŞ) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan eğitim ile yetersiz Katı Atık Yönetim sistemlerinin kentlere özgü nedenlerini ve etkilerinin araştırılması ve bu sorunların çözümü için potansiyel stratejilerin belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Eğitim Programı

Eğitim, hem yönetişim hem de fiziksel boyutları içeren 4 ana başlıktan oluşacak olup üç günde tamamlanacaktır.

  • Önleme/Azaltma
  • Toplama
  • Yeniden Kullanım / Geri Dönüşüm / Geri Kazanım
  • İmha etme
  1. Gün: İyi Uygulamalara Giriş ve Paylaşımlar

Katılımcılar Katı Atık Yönetimi’ne dair modern yaklaşımlara genel bir bakış geliştirilmesini sağlayarak ilgili ön koşulları ve başarı faktörlerini göz önünde bulunduran iyi uygulama örneklerini sunacaklardır.

  1. Gün: Eş düzeyde Danışma Oturumu

İkinci günde, yerel zorlukların analiz edilmesi ve potansiyel çözümlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Analiz, katılımcılar tarafından hazırlanacak ve sunulacak olan kısa girdilere dayanmakta olup bu oturumunda potansiyel çözümlerin saptanmasına ardımcı olmak için sunulan konularda teşhis, tartışma ve tavsiyelerde bulunacaktır.

  1. Gün: Katı Atık Yönetimi Eylem Planı Hazırlama Süreci

Üçüncü günde katılımcılar, kendileriyle aynı şehirden katılım gösteren diğer belediyeler ile ya da aynı konu üzerinde odaklanacak diğer katılımcılar ile birlikte katı atık yönetiminin belirli bir yönüne odaklanılarak oluşturulacak olan eylem planları üzerinde çalışma fırsatı bulacaklardır.

Atölye çalışmasına ilişkin bilgi notunu, taslak programı, katılım gösterecek belediyelerin temsilcileri için hazırlanan Niyet Beyanı formunu, iyi uygulama ve mevcut zorluklar için sunum rehberlerini aşağıda bulabilirsiniz.


Taslak Program
Bilgi Notu

Comments are disabled