GÖÇ VE YERİNDEN EDİLMEYE YÖNELİK YEREL ÇÖZÜMLER ULUSLARARASI FORUMU 2. HAZIRLIK TOPLANTISI


UCLG-MEWA Genel Koordinatörü Salim Korkmaz, 28 Ağustos 2019 tarihinde ‘Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu’ öncesi Gaziantep’te gerçekleşen 2. Hazırlık Toplantısı’na katılım gösterdi. Toplantıda partnerler arası görev dağılımı netleştirildi ve Forum’un konuşmacı ve davetli listesi gözden geçirildi. Aynı zamanda Forum boyunca uygulanacak iletişim stratejisi ele alındı.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) işbirliği ile hazırlıkları sürdürülen “Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu”, 26-27 Kasım 2019 tarihlerinde Gaziantep’te gerçekleştirilecek. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) de desteği ile gerçekleştirilecek Forum, belediyelerin ve yerel kalkınma ortaklarının, göç ve yerinden edilme konuları ile ilgili gerçekleştirdikleri iyi uygulamaların paylaşılmasına imkan sağlayacak.

4-5 Ekim 2016 tarihlerinde Belgrad’da gerçekleştirilen ‘Göç, Yerinden Edilme ve Toplumsal Dirençlilik’ başlıklı konferansta yapılan değerlendirmeler, bahse konu Forum’un arka planını oluşturuyor. Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı sekiz ülkeden 16 belediyenin katıldığı programda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin de yer alması, Forum’a ev sahipliği yapacak kent olarak, sürece artan bir ivme kazandıracak olması bakımından ayrı bir önem taşıyor.

Geçici koruma statüsündeki 500,000 Suriyeli’ye ev sahipliği yapan Gaziantep, şüphesiz ki göç konusunda Türkiye’nin öne çıkan kentlerinden biri olarak konunun uzmanları için anlamlı bir buluşma noktası olacak. Forum, göç ve mülteci konularına çözümler üreten yerel kalkınma partnerlerinin mevcut ağlarını güçlendirmek amacıyla, kent düzeyinde ortaklıkların oluşmasını sağlamayı amaçlıyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin (SHK) yerelleştirilmesi, istihdam yaratma ve özel sektör ile ortaklıklar kurma, sürdürülebilir kentler ve çevre, çok katmanlı yönetişim, sivil toplum, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sosyal uyum, yeni teknolojiler ve bilgi yönetimi ile yerel yönetimler arası işbirlikleri, katılımcıları bir araya getirecek bu önemli platformun üst başlıklarını oluşturuyor. Forum’un önemli sonuçlarından biri ise, göç ve yerinden edilme ile ilgili sorunlara yerel çözümler sağlama konusunda küresel ve bölgesel ilkelerin uygulanması üzerine iyi uygulamaları içeren 2019 Gaziantep Bildirisi’nin imzalanması olacak.

Forum’un 3. Hazırlık Toplantısı, 17.09.2019 tarihinde İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde, Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı’nın (WALD) binasında gerçekleştirilecek.

Comments are disabled