İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANI VE UCLG BAŞKANI KADİR TOPBAŞ DÜNYA LİDERLERİNE SESLENDİ


New York’ta BM Zirvesinde konuşan Başkan Topbaş Türkiye’nin evsahipliğini örnek göstererek Dünya Liderleri’ne “Suriyeli Mültecilere sahip çıkın” çağrısı yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un davetlisi olarak, (UCLG) Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Başkanı sıfatıyla, Dünya’daki tüm yerel yönetimleri temsilen New York’ta BM zirvesine katıldı. Güney Kore, İsviçre ve Şili Cumhurbaşkanlarının açılış konuşması yaptığı BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde, Başkan Kadir Topbaş da yerel yönetimleri temsilen Dünya liderlerine seslendi. BM’nin 2030 Kalkınma Gündemi’ne halka en yakın olan yerel yönetim temsilcileri olarak ortak olmak istediklerini belirten Kadir Topbaş, sorunların ancak yerinde görülerek yerelden çözülebileceğini söyledi. “Sadece uluslar için değil, bütün dünya insanlığının geleceği için nerede hangi katkıyı sunabiliriz” düşüncesiyle çalışmak gerektiğinin altını çizen Topbaş, hızla gelişen dünyada bütün insanlığın kaderinin birbirine bağlı hale geldiğini belirtti.

GÖÇMEN VE SIĞINMACI SORUNUNU

Topbaş, şöyle konuştu; “Dünyanın çok ciddi bir göçmen ve sığınmacı sorunu var. Sadece İstanbul’da 350 bin, Türkiye genelinde 2 milyonun üzerinde göçmen var. Bu insanlar her türlü riski göze alarak dünyanın her noktasına sirayet etmeye devam edecekler. 2010’da Mexico City’de 2030 yılının şehirlerini konuştuğumuz toplantıda “Eğer önlem alınmaz ise yüzer- gezer nüfus Dünya’nın geleceğini tehdit eder hale gelecek. Göçmen ve sığınmacı sorununu çözemezsek şehirlere akın eden göçmenler bilim kurgu filmlerde olduğu gibi kanallarda yaşamak zorunda kalacaklar” demiştim. Bu göçmenlerin yerinde bizler de olabilirdik. Göçmen ve sığınmacı sorununa hassasiyetle yaklaşmalıyız”…

BM’NİN 2030 HEDEFLERİ

UCLG Dünya Başkanı olarak, yerel yönetimlere kaynak ayrılarak dünya insanlığının sorunlarının çözülebileceğine inandığını vurgulayan Topbaş, “Bizler gezegenimizin ve bizden sonraki kuşakların yarınlarını hazırlıyoruz. Günümüzde bir olay sadece kendi coğrafyasında kalmıyor. Bütün dünyayı etkiliyor. Dünyanın sorunları da yıllar geçtikçe hızla artıyor. Bütün ulusların, sivil toplum kuruluşlarının, hatta bireylerin dünyanın geleceği konusunda hassas davranmaları gerekiyor. 2030’a giderken, BM’nin ortaya koyduğu ve önemli gördüğüm 17 maddelik hedeflerin her birinin bütün ülkelerde ve yerel yönetimlerde nasıl uygulanabileceği konusunda çalışmalar yapmak gerekiyor.

UNACLA TOPLANTISI

Topbaş, Başkanlığını sürdürdüğü BM Yerel Yerel Yönetimler Danışma Komitesi UNACLA’nın toplantısına da katıldı. 15 Nisan’da Nairobi zirvesinde alınan kararların görüşüldüğü toplantıya icra direktöre Johan Closs başkanlık etti. Toplantıda UNACLA’nın yeni üyeleri de hazır bulundu. 20 üyeli UNACLA toplantısına Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatının 10 bölge başkanı da katıldı. Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yerel yönetimlerin güçlü sesi yolundan atılması gereken adımlar tartışıldığı toplantıda alınan kararlar BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a rapor olarak sunulacak.

KENTSEL KALKINMANIN GELECEĞİ

aşkan Kadir Topbaş Ford Vakfı’nın ev sahipliğinde düzenlenen “Kentleşmenin ve Kentsel Kalkınmanın Geleceği” programına da katıldı. Başkan Topbaş, konuşmasında kent yöneticiliğinin halkın ihtiyaçlarına en doğru cevabı verebilecek makamlar olduğunu söyledi. 11 numaralı kentsel hedefin uygulanmasında yerel yönetimlere yeterli kaynak ve kapasite sağlanması halinde başarıya ulaşılabileceğine inandığını belirten Başkan Topbaş, kentlerin yeniden öne çıktığı günümüz dünyasında bütün insanların kaderlerinin birbirine bağlı olduğunun da altını çizdi.İBB ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş, zirvede aralarında Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de bulunduğu bazı devlet başkanları ve başbakanlarla da ayaküstü görüşme fırsatı buldu.

Comments are disabled