Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA), Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) ile birlikte 26 Şubat 2015 tarihinde yerel yönetimlerin kültür-sanat sorunsalı çevresinde toplandığı Kanallar Açmak başlıklı atölye çalışmasını gerçekleştirdi.
Atölye çalışmasına Türkiye’den Beylikdüzü Belediyesi, Büyükçekmece Belediyesi, Diyarbakır Belediyesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB), İpekyolu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Yunus Emre Enstitüsü ve Zeytinburnu Belediyesi, Filistin’den Nablus Belediyesi, Lübnan’dan da Oyoun Ghozlan Belediyesi katıldı. Yerel Yönetim temsilcilerinin yanında toplantıya Libya’dan katılan gazeteci Ahmet Zeydan ve Türkiye’den katılan yazar Mevlana İdris yaptıkları konuşmalarla toplantıya renk kattılar. Sabahki ilk oturum, katılımcıların etkinlikleri konusunda yaptıkları bilgilendirici sunumlardan oluştu.
Atölye çalışmasının başlıca iki amacı, bilgi paylaşımını sağlamak ve ana başlıktan da anlaşılacağı üzere yerel yönetimler arasında iletişim kanalları açmaktır. Bu bağlamda ikinci oturumda GABB adına söz alan Edibe Şahin ve Büyükçekmece Belediyesi adına söz alan Selin Burçak Ünal iki ilgi çekici uygulamadan bahsettiler. Bu uygulamalardan biri, Türkiye’nin Tunceli ve İspanya’nın Guernica şehirleri arasında kurulan işbirliğidir. O sırada Tunceli Belediye Başkanı olan Edibe Şahin, 2012 yılında kendisine gelen davet üzerine İspanya’ya giderek bulunduğu temaslar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Selin Burçak Ünal ise, nüfusunun büyük bir bölümünü Yunanistan göçmeni mübadillerin oluşturduğu İstanbul’daki Büyükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği Mübadil Lezzetler adlı etkinlikte Türk ve Yunan mübadillerin buluşmasını ve aynı mutfak kültürüne sahip iki halkın kendi elleriyle yaptıkları yemekleri karşılıklı ikram etmelerini ve birbirlerini ayıran denize attıkları kırmızı karanfilleri anlattı.
Filistin’in Nablus Belediyesi adına söz alan Raja Taher ise işgal nedeniyle geliştirdikleri direniş kültüründen ve İsrail’in kendilerine ait kültürel değerleri sahiplenmesine karşı verdikleri mücadeleden bahsetti.
İlk iki oturumda söz alan yazar Mevlana İdris, konuya eleştirel bir boyuttan baktı. Bu konuşmaların ardından yerel yönetim temsilcileri Mevlana İdris’in eleştirilerine çözüm önerileri getirdiler. Kimi zaman da yerel yönetim temsilcileri yaşadıkları sorunları meslektaşlarıyla paylaştı.
UCLG-MEWA’nın SETA ile işbirliği içinde düzenlediği bu etkinlik katılımcılar tarafından büyük bir memnuniyet ile karşılandı, çeşitli talepler dile getirildi ve en kısa sürede atölye çalışmasının ikincisinin gerçekleştirilmesi dileği ifade edildi.