MENA BÖLGESİ KENTLERİNİN COVID-19 İLE MÜCADELESİ WEB SEMİNERİ


 

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) ve BM Habitat Arap Ülkeleri Bölge Ofisi (UN Habitat Roas)’ın işbirliğinde 21 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilen çevrim içi toplantıda Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) Kentlerinin COVID-19 Salgını ile Mücadelesi ele alındı.

Çevrimiçi toplantı, UCLG-MEWA Başkanı Mohamad Saadie ve BM Habitat Arap Ülkeleri Bölge Ofisi Direktörü Dr. Erfan Ali’nin açılış konuşmaları ile başladı.

İlk olarak söz alan Mohamad Saadie, UCLG-MEWA ve UN Habitat Roas tarafından atılan bu adımın, pandemi ve iklim değişikliği ile mücadelede ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmada son derece önemli olduğunu vurguladı.

Kentlerin COVID-19 Salgınına Müdahalesi başlıklı oturumda konuşan Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, özellikle Türkiye’nin COVID-19 salgını ile mücadelede aldığı önlemlerden bahsetti. Şahin, ‘Kalbe Dokun Gönül Kazan ve Biz Bize Yeteriz’ kampanyaları ile birlikte bu zorlu süreçte ihtiyaç sahiplerine ulaştıklarını ve maske üretimine ağırlık vererek vatandaşlara dağıtımın yapıldığını söyledi.

Oturumda söz alan Filistin Yerel Yönetimler Birliği (APLA) İcra Direktörü Abdallah Anati ise virüs ile mücadele sürecinde alınan tedbirlerden bahsederek ilk vakalardan sonra 5 Mart günü OHAL ilan edildiğini ve sokağa çıkışların kısıtlandığını ifade etti.

Lübnan’dan Hazmieh Belediye Başkanı Jean Elias El Asmar, Kuveyt Belediye Meclis Üyesi Homoud Alenezi ve Dünya Bankası Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Kıdemli Uzmanı Dr. Mohamed Nada’da konuşmacılar arasında yer alarak sunumlarını gerçekleştirdi.

Günün ikinci oturumda ise Sosyal/Fiziksel Mesafeli Politikaların Uygulanmasının Zorlukları görüşüldü.

Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Erman Bülent Tuncer, COVID-19’a ilişkin tehlikenin henüz geçmediğini, kesin tedavinin şu an için mümkün olmadığını ve deneme yanılma yöntemiyle hareket edildiğini ifade etti. Aşı hakkında da konuşan Tuncer, 18 aydan önce bu yöntemin uygulanmasının söz konusu olmadığını ve insanları psikolojik açıdan rahatlatmak amacıyla COVID-19 testlerinin yapılmasının önemini vurguladı.

Norveç Mülteci Konseyi (NRC) Politika ve Savunuculuk Başkanı Alexander Kouttab ise süreci mülteciler açısında değerlendirdi. Oturumun bir diğer konuşmacısı Muhammed Abou Samra ise kayıt dışı alanların karakteristik özellikleri üzerine sunumunu gerçekleştirdi.

İleriye Dönük COVID-19 Salgınının Gelecek Planlamaları Üzerindeki Etkileri başlıklı günün son oturumu,  Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur ve Muhammed VI Politeknik Üniversitesi Mimarlık, Planlama ve Tasarım Okulu Direktörü Prof. Dr. Hassan Radoine’nin konuşmaları ile tamamlandı.

Kapanışta konuşan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, COVID-19 krizinin her açıdan tüm dünyayı etkilediğinin ve yerel yönetimlerin bu süreçte aldıkları tedbirlerin salgın ile mücadelede çok önemli bir yer teşkil ettiğinin altını çizdi. Duman, yerel ve bölgesel yönetimler olarak dayanışmanın inşasının önemine de değinerek sözlerini tamamladı.

Comments are disabled