MEWA BÖLGESİ’NİN MODEL ARACI ŞEHRİ NEVŞEHİR’DE HARİTALANDIRMA ÇALIŞTAYI


2030 yılında dünya nüfusunun %50’sine ev sahipliği yapması öngörülen aracı şehirlere yönelik çalışmalar, UCLG Dünya Teşkilatı ve Bölge Teşkilatları bünyesinde devam ediyor. 5-7 Temmuz 2018’de Fas’ın Şafşavan şehrinde düzenlenecek Aracı Şehirler Dünya Forumu öncesi bölgesel hazırlık toplantılarından biri olan Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu, 21-22 Eylül 2017 tarihlerinde geniş bir katılımcı kitlesi ve kapsamlı bir program ile MEWA Bölgesi’nin model aracı şehri Nevşehir’in ev sahipliğinde gerçekleştirilmişti.

UCLG Aracı Şehirler Forumu, gelinen aşamada aracı şehirlerin sahip oldukları potansiyelin daha etkin şekilde değerlendirilmesini sağlamak için, model aracı şehirlerde yürütülecek projeleri haritalandırmak üzere dört günlük çalıştaylar düzenliyor. İlki Mart 2017’de Afrika Bölgesi’nin model aracı şehri olan Şafşavan’da gerçekleştirilen çalıştay sonrası, benzer bir çalışma 1-4 Şubat 2018 tarihlerinde Nevşehir’de gerçekleştirildi. Çalıştay; UCLG Aracı Şehirler Forumu Koordinatörü Firdaous Oussidhoum, UNESCO Aracı Şehirler ve Küresel Kentleşme Kürsüsü Üyesi Borja Iglesias, UCLG-MEWA Genel Koordinatörü Salim Korkmaz ve Proje Sorumlusu Tuğçe Karataş’ın yanı sıra, belediyenin planlama ve proje departmanlarından ilgili personelin katılım ve katkılarıyla gerçekleşti.

Çalıştayın ilk gününde Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Forum Koordinatörü Oussidhoum ve Genel Koordinatör Korkmaz, yaptıkları açılış konuşmalarında bu çalışmanın Nevşehir’in öncelikli faaliyet alanlarını belirlemeye olanak sağlayacağını ve sonucunda hazırlanacak çalışmanın Nevşehir’in uluslararası tanınırlığına katkı sağlayacağını belirttiler.

Programın ilk iki gününde; Nevşehir’in son dönemdeki ve yakın gelecekteki 300’ü aşkın plan ve projesi; ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve beşeri olmak üzere beş alan altında sınıflandırıldı ve söz konusu çalışmalar, 5 başlık altında ayrı ayrı renklendirilerek Nevşehir haritası üzerinde işaretlendi. Üçüncü gün ise, plan ve projeler tek tek incelenerek, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi arasından ilgili hedef/ler ile bağlantısı kuruldu. Bu çalışmanın ardından, önde gelen projelerin uygulama alanlarına teknik ziyaretler gerçekleştirilerek yerinde incelemeler yapıldı. Son gün ise, yapılan sınıflandırma ve haritalandırma çalışmalarının bir ön sunumu gerçekleştirildi. Program; aynı zamanda Nevşehir’in sakinleri olan belediye çalışanlarının, 2030 yılında görmek istedikleri ideal şehre dair hayal ve tasarılarını paylaştığı kısa oturumun ardından son buldu. 

Yapılan sınıflandırma ve haritalandırma çalışmasının, ulaşılan veriler ışığında, grafik ve haritalar aracılığıyla bir referans doküman haline getirilmesi, bahse konu çalışmanın bir sonraki adımını oluşturuyor.  Şafşavan’da gerçekleştirilen benzer nitelikteki çalıştay sonrası hazırlanan dokümana, UCLG web sitesinden erişebilirsiniz. 


 


Comments are disabled