UCLG Dünya Teşkilatı, 20-24 Şubat tarihleri arasında Barselona’da gerçekleştirilen Yıllık İstişare Toplantısı esnasında Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremler için dayanışma çağrısında bulundu.
6 Şubat 2023 tarihinde, merkez üssü Türkiye’nin Kahramanmaraş ili, Pazarcık ilçesi olan 7,7 ve 7,6 şiddetli iki büyük deprem, on ülkeyi kapsayan geniş bir coğrafyayı etkiledi. Afetten en çok zarar gören iki ülke olan Türkiye ve Suriye’de depremler ve artçı sarsıntılardan direkt olarak etkilenen insan sayısı 25 milyona ulaştı.
Türkiye’de yaşayan 13.5 milyon insan bu depremlerin yıkıcı etkilerine maruz kaldı. Ülkenin depremden en çok etkilenen bölgesinde 45 bin insan yaşamını kaybetti ve 130 bin bina yıkıldı. Milyonlarca insan yaşadıkları şehri terk etmek zorunda kaldı. Suriye’de ise 10 bine yakın can kaybı mevcut iken neredeyse 4 milyon insan da evlerinden oldu.
UCLG ailesi Türkiye ve Suriye’de yaşayan milyonlarca insanın acısını paylaşıyor. Binleri bulan yerel ve bölgesel yönetim üyelerini temsilen, en büyük yerel yönetim kuruluşu olarak depremden etkilenmiş üyelerimizle dayanışma içerisindeyiz.
Oluşan kayıpları göz önünde bulundurarak, depremlerden etkilenen şehirlerle dayanışma içerisinde yeniden inşa süreçlerine katkı sağlamak maksadıyla bu bildiriyi yayınlıyoruz. UCLG ailesi olarak bu felaketlerden derinden etkilenenlere destek olmak için elimizden gelen her şeyi yapacağımızın sözünü veriyoruz. Bu bağlamda bu şehirlerin yeniden inşası adına mali, teknik ve insani ihtiyaçların karşılanması için tüm kaynakların seferber edilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Depremlerden etkilenen şehirlerin yeniden inşa sürecine yerel yönetimlerin liderlik ve iştirak etmesi bizim için hayati önem taşımaktadır. Bundan dolayı yeniden inşa planlarının hazırlanmasında ve bunların uygulanmasında yerel yönetimleri destekleyerek daha güvenli, daha dayanıklı ve daha çevre dostu şehirler kurulmasını sağlamak amacıyla krize müdahalede çok düzeyli koordine eylem çağrısında bulunacağız.
Bir daha bu tür afetlerin sebep olduğu sonuçlara maruz kalmamak için deprem riskini azaltmak ve afet yönetimini geliştirme yolunda ciddi bir şekilde çalışılması gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda da acil durumlara hazırlıklı olmak ve riskleri azaltmak amacıyla dirençlilik gündemimizi geliştirmeye devam edeceğiz.
Etkilenen şehirlerin yeniden inşası için bilhassa kurumumuzun “Dayanışma Fonu” gibi yapılarla koordineli olarak çaba göstermeyi; desantralize işbirliği ve eşler arası ortaklığı desteklemeyi taahhüt ediyoruz. UCLG olarak krizden etkilenenlere olan en derin üzüntülerimizi ve dualarımızı paylaşır, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevenlerine en içten başsağlığı dileklerimizi iletmek isteriz.