UCLG-MEWA ‘AFETLERDE YEREL YÖNETİMLER’ WEBİNAR SERİSİNİN 2. PROGRAMI DÜZENLENDİ


UCLG-MEWA, 4 Mayıs 2023 tarihinde “Afetlerde Yerel Yönetimler: Deneyim Paylaşımı ve Öğrenilen Dersler” konulu bir webinar düzenledi. Webinar katılımcıları, yerel yönetimlerin yaşadıkları afet durumlarında gerçekleştirdikleri iyi uygulama örneklerini ve bu süreçteki öğrenim deneyimlerini paylaşmak amacıyla bir araya geldi.

Genel moderasyonu UCLG-MEWA Sosyal İçerme Komitesi Sorumlu Kişisi Yehia Ibrahim tarafından üstlenilen webinarın açılış konuşmasında UCLG-MEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman, insanlık ve kentlerimiz adına yürütülen kolektif çabalardan ve yerel yönetimlerin kapasitesini ve farkındalığını artırmaktan bahsetti. Ayrıca geçtiğimiz dönemde Türkiye ve Suriye’de meydana gelen afetten de bahsederek afetlere karşı her daim hazırlıklı olmanın gerekliliğine vurgu yaptı.

Birinci oturum UCLG Learning ekibinden Juan Carlos Vega tarafından yürütüldü. Birinci oturumda Konya Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Şube Müdürü Mutlu Kolağasıoğlu Uslu sözü alarak Konya Büyükşehir Belediyesi’nin afetin ardından Hatay’da gerçekleştirdiği faaliyetleri sunum eşliğinde anlattı. Mutlu Kolağasıoğlu Uslu “Hatay’a kurduğumuz ‘Lojistik ve Koordinasyon Merkezi’ üzerinden, 3 bini aşkın personelimiz ve yaklaşık bine yakın aracımızla bölgede 50 binin üzerinde depremzedeye hizmet verdik.” sözleriyle bölgeye dair verileri de aktardı.

Oturumun devamında Amman Büyükşehir Belediyesi’nin Ulusal Güvenlik ve Kriz Yönetimi Merkezi Temsilcisi Hamza Fahed Hasan Omoush, SKA’ların yerelleştirilmesi adına gerçekleştirecekleri İklim Planı, Yeşil Şehir Eylem Planı, Akıllı Şehirler Yol Haritası ve dirençlilik bağlamında VLR stratejileri gibi konular üzerine konuştu. Ramallah Belediye Başkanı Issa Kassis, COVID-19 sürecinde yerel yönetimler olarak gerçekleştirdikleri iyi uygulama örneklerini dirençlilik boyutunda ele alarak dinleyicilerle paylaştı.

Campinas Şehri Dirençli Kent Komitesi Üyesi ve Halk Sağlığı Danışmanı Priscilla Pegoraro, Campinas şehir sembolünün yeniden doğuşu temsil eden “Anka Kuşu” olduğunu ifade etti, ardından şehrin dirençlilik geçmişinden söz etti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve İklim Değişikliği Daire Başkanı Emel Kıraç, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin “Afet Sonrası İyileştirme Başkanlıkları” vasıtası ile deprem sonrası gelişen akut süreçte yapılan barınma, temiz su, gıda temini ve eğitim desteği gibi birçok alanda toparlanma gibi gerçekleştirdikleri hizmetleri anlattı.

İkinci oturum UCLG-MEWA Uluslararası İlişkiler Departmanı Yardımcı Koordinatörü Reem Abusamra moderasyonunda başladı. Devamında TÜRKONFED Genel Sekreteri Arda Batu, iş dünyasının afetler karşısında sergilediği dirençliliğe ve bu bağlamda alınan tedbirlerden bahsetti ve afet sonrası yeniden toparlanmanın önemini vurguladı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve Tomorrow’s Cities Projesi araştırmacısı Dr. Emin Yahya Menteşe de sosyal içerme hususunda çoklu afet risklerini ele aldı ve bu politikaların geliştirilmesinin altını çizdi. UCLG Learning Direktörü Sara Hoeflich “Sadece bir gezegenimiz var ve onu gelecek nesiller için korumalıyız. Bu amaçla, dirençli olma konusunda kararlı olalım” dedi ve gelecek nesiller adına dirençliliğine dair görüşlerini paylaştı.

UCLG-MEWA Uluslararası İlişkiler Departmanı Koordinatörü Osman Çorumlu, Haziran ayında gerçekleştirilecek olan Dirençlilik Forumu’na dair sunum gerçekleştirdi. “Trabzon Dirençlilik Deklarasyonu, sosyal dirençlilik ve kültürel mirasın korunmasına özel bir odaklanma sunmaktadır” sözleriyle Trabzon’da duyurulacak olan Trabzon Dirençlilik Deklarasyonu’ndan bahsetti ve bunun ardından “Afetlerde Yerel Yönetimler” webinar serisinin ikinci programı sona erdi.

Comments are disabled