UCLG-MEWA AKILLI ŞEHİRLER VE KENTSEL MOBİLİTE ÜYELERİ BOSWORLD AKADEMİ’DE


Akıllı Şehirler İçin Sürdürülebilir Otobüs Sistemi Konferansı; Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA), Dünya Kaynakları Enstitüsü Türkiye (WRI) Sürdürülebilir Şehirler, Busworld Akademi, HKF Ticaret Fuarı, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB), Birleşmiş Milletler Bölgesel Kalkınma Merkezi (UN-CRD) ve BM-Habitat ortaklığında, 5-6 Mart 2020 tarihlerinde İstanbul Expo Center’da düzenlendi. Program, Türkiye’deki ve uluslararası düzeydeki deneyimlerden yola çıkarak, gelecek odaklı otobüs sistemlerinin uygulanmasına ilişkin görüşlerini paylaşmak üzere belediyeleri, otobüs firmalarını, sivil toplum örgütlerini, akademisyenleri ve ilgili paydaşları bir araya getirdi.

 

Oturumlar, Busworld Akademi Direktörü Jan Deman’ın, Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Yıldırım’ın ve BM-Habitat temsilcileri Debashish Bhatacharjee ile Choudhury Rudra Charan Mohanty’nin ve UCLG-MEWA Başkanı Mohamed Saadie’nin açılış konuşmaları ile başladı. Bu kapsamda UCLG-MEWA Başkanı Mohamed Saadie konuşmasında sıfır emisyona doğru giden bir gelecek kurgulamada hepimize ayrı ayrı rollerin düştüğüne vurgu yaptı. İkinci gün ise UCLG-MEWA Akıllı Şehirler ve Kentsel Mobilite Komitesi üyeleri ve ayrıca BM-Habitat’tan konuşmacıların yer aldığı “Yerel Yönetimlerin Kentsel Hareketlilik Modelleri”nin konuşulduğu oturum gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gören oturum Busworld Akademi Direktörü Jan Deman’ın UCLG-MEWA ve Busworld arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaptığı konuşma ile başladı. Devamında Rupprecht Danışmanlığı temsilen Dr. Wolfgang Backhaus, Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planları’nın bütün süreçlerine değindiği ve Avrupa kentlerinden örnekler getirdiği key not konuşmasını gerçekleştirdi. Oturumu modere eden UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman’ın, Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planları’nın önemine vurgu yaptığı açılış konuşmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir sunumunu gerçekleştirdi. Hemen ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, İzmir’in sürdürülebilir ulaşım hedefi doğrultusunda SUMP süreci için IPA 2 fonundan faydalanmaya hak kazandığını belirtti. Sonrasında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Can Hallaç ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Ahmet Çelebi yaptıkları sunumlarda ulaşımın sürdürülebilirliğini sağlamada entegre, kapsayıcı bir SUMP çalışmasının önemine dikkat çektiler. Devamında, BM-Habitat Kentsel Mobilite Uzmanı Debashish Bhatacharjee ise UCLG-MEWA, BM-Habitat ve Busworld arasında ilerleyen dönemler için gerçekleştirilecek işbirliğinin ne derece önemli olduğu vurguladı. Ayrıca iki gün boyunca oturumlarda sıfır emisyonlu otobüs hizmetlerinin gelişimi, elektrikli ulaşım için şebeke sistemleri, yerel yönetim ve toplu taşıma yetkilileri arasındaki verimli işbirliği ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planları (SUMP) konuları ele alındı.

 

Busworld Academy Konferansı, 2014’ten bu yana çeşitli ortaklarla işbirliği içinde, İstanbul (Türkiye konferansı), Brüksel (Avrupa konferansı), Moskova (Rusya konferansı), Şangay (Çin konferansı), Kolombiya (Latin Amerika konferansı), Bengaluru (Hindistan konferansı), Almatı (Orta Asya konferansı), Cakarta (Güney Doğu Asya konferansı) ve Omaha – Nebraska (Kuzey Amerika konferansı) gibi farklı şehirlerde her iki yılda bir düzenlemektedir. Konferans, otobüs ve tur otobüsleri sergisi, akademik oturumlar ve başta Türkiye’de olmak üzere MEWA Bölgesi’ndeki otobüs ve tur otobüslerinin pazar ve mobilite analizi üzerine networking oturumundan oluşturulmuştur.

Yerel Yönetimlerin Kentsel Hareketlilik Modelleri oturumunda gerçekleştirilen sunum ve fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

Comments are disabled