UCLG-MEWA YEREL YÖNETİM SÖYLEŞİLERİNİN KONUĞU BEIT JALA BELEDİYE BAŞKANI NICOLA KHAMIS


 

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA), 23 Eylül 2020 tarihinde gerçekleştirdiği “Koronavirüs ile Mücadele Sürecinde Yerel Yönetimlerin Rolü ve Normalleşme” başlıklı UCLG-MEWA Yerel Yönetim Söyleşisi’ne, Beit Jala Belediye Başkanı Nicola Khamis’i konuk etti.

Konuşmasına Beit Jala bölgesinin, salgının merkez üslerinden biri olduğunu belirterek başlayan Beit Jala Belediye Başkanı, şehirdeki bir otelde konaklayan turistler ülkelerine döndükten sonra, ilk vakaların burada görüldüğünden ve belediyenin bu otelde yaptığı gerekli dezenfekte çalışmalarından bahsetti. Dünya Sağlık Örgütü ve Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen tüm güvenlik önlemlerinin alındığını ve bölgeye giriş çıkışların kapatıldığını belirten Khamis, otel çalışanlarının ve ziyaretçilerinin karantina altında tutulduğunu söyledi.

Beit Jala Belediyesi’nin virüs yayılımına karşı almış olduğu önlemlere değinen başkan Khamis, ayrıca Belediye, siyasi kuruluşlar ve güvenlik kurumlarının oluşturduğu acil durum komitesinden bahsetti. Belediyenin hastalara gıda ve ilaç dağıttığını, vatandaşlar arasında farkındalık yaratmak için bir medya ekibinin oluşturulduğunu ve kaynak eksikliğine rağmen Beit Jala Belediyesi’nin, vatandaşlar üzerindeki yükü azaltabildiğini, virüsün yayılımının azaldığını, belediyenin vatandaşlar için mali verileri güncellediğini ve bunun için vatandaşın şahsen belediyeye gitmesine gerek kalmadığını söyledi.

Virüsün her yıl düzenlenen Beit Jala Uluslararası Barış Festivali de dahil olmak üzere Beit Jala’daki birçok kültürel faaliyeti olumsuz yönde etkilediğinden bahseden Başkan Nicola Khamis, bu faaliyetlerin vatandaşlar için gelir kaynağı olduğunu, bu sebeple bu durumun Beit Lahm ve özellikle de Beit Jala vatandaşlarını ekonomik yönden olumsuz etkilediğini belirtti. Beit Jala’nın Avrupa, Latin Amerika ve bazı Arap ülkelerindeki kentler ile kardeş şehir ilişkileri mevcuttur.

Filistin’in pandemi ile birlikte yükünün daha fazla arttığına dikkat çeken Nicola Khamis, salgından önce de ülkenin durumunun ekonomik ve siyasi yönden istikrarsız olduğunu söyledi. Filistin’in bu krizi aşabilmesi ve süreci en az kayıpla atlatabilmesi için maddi desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen başkan, özellikle Beit Jala bölgesinde finansal olarak gelirlerin daha çok turizm sektörü üzerinden sağlandığı için salgının mevcut iş olanakları ve maaşlar üzerindeki etkisine de değindi.

Söyleşi sonunda Beit Jala halkına farkındalıklarından ötürü teşekkürlerini ileten Başkan Nicola Khamis, vatandaşların; sağlık ekipleri ve Ulusal Acil Durum Komitesi gönüllüleri ile iş birliği içerisinde olmalarını ve verilen talimatlara uyulmasını rica etti. Dünyanın dört bir yanındaki belediye başkanlarına da seslenen Başkan Nicola Khamis, pandeminin ciddiye alınmasını, ihtiyaç sahibi kişilerin ihmal edilmemesi gerektiğini ve bu sürecin, belediyelerin vatandaşlara karşı olan sorumluluklarını gösterme fırsatı olduğunu vurguladı.

Comments are disabled