UCLG-MEWA YÖNETİM KURULU KARATAY’DA BİR ARAYA GELDİ


UCLG-MEWA, 26-27 Haziran 2024 tarihlerinde, Eylemde Uyum Yerelde Etki temasıyla Karatay Belediyesi ev sahipliğinde Yönetim Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştirildi. Etkinlikte, idari kararların alınmasının yanı sıra iklim değişikliği, kültürün ekonomik ve miras boyutu, uluslararası fonları kapsayan tematik oturumlar düzenlendi.

Açılış Konuşmaları

Dr. Mehmet Duman: “Bu yıl UCLG dünya teşkilatının ve UCLG-MEWA’nın 20. Kuruluş yıl dönümünü idrak ediyoruz. UCLG-MEWA’nın bölgemizdeki yerel yönetimlerin güçlendirilmesine yönelik 20 yıllık katkıları hepimiz için gurur kaynağıdır. Geçmişteki başarılarımızı hatırlayarak gelecekteki hedeflerimizi belirlemede bizlere ilham veriyor. UCLG ve UCLG-MEWA çeşitli deklarasyon ve girişimlerin yerel yönetimlerin sürdürülebilirlik ve katılımcılık ilkelerini benimsemeleri açısından büyük önem taşımaktadır.” dedi.

El-Halil Belediye Başkanı ve UCLG-MEWA Başkanı Tayseer Abu Sneineh: “7 Ekim olaylarından sonra Türkiye olarak, bize vermiş olduğunuz destekten dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Kendi ülkemizde buluşmak isterdik ama maalesef bunu şu an gerçekleştiremiyoruz. Kendi belediye başkanlarımızla Filistin içerisinde bile buluşamıyoruz. Türkiye’de buluşuyoruz. Dolayısıyla misafirperverliğinizden dolayı sizlere minnettarız.” sözleriyle organizasyonu gerçekleştiren UCLG-MEWA ve Karatay Belediyesi’ne şükranlarını sundu.

UCLG ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, küresel meselelerin yerel düzeyde atılacak adımlarla çözülebileceğini belirtti. Altay, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya ev sahipliğinden dolayı teşekkür ederek şu sözlerle konuşmasını tamamladı: “Toplantıda ele aldığımız tüm konularda birlikte çalışarak yerel yönetimlerin gücünü ve etkisini arttırmak için önemli adımlar attık. Uluslararası konularda olduğu gibi UCLG-MEWA içerisinde aktif çalışmalar yapan aynı zamanda böylesine güzel tesiste ev sahipliği yapan Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca’ya ve ekibine teşekkür ediyorum. Bir teşekkürü de kurumsal yapısının oluşturulmasındaki emeklerinden dolayı Genel Sekreterimiz Dr. Mehmet Duman’a, UCLG başkanı olarak UCLG-MEWA ailesi adına teşekkür ediyorum.”

Kültür konusunda Karatay’ın kadim geçmişinin altını çizen Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca; “Şehrimizin merkezine bize miras olarak bırakılan geleneksel yapılarımızı restore ederek yaşatıyoruz. Bu noktada 800 yıllık Selçuklu mirası olan Obruk Kervansarayını müze ve otel konseptiyle hemşehrilerimizin hizmetine sunuyoruz. Karatay her köşesi de yeni heyecanlara tarihi sırlara ve yerlere sahip kadim ilçemizin bir başka durağı da Savatra Antik Kenti. Antik kentin, tiyatro alanının ve mozaiklerinin önemli bir bölümünü gün yüzüne çıkardık. Kadim Karatay’ımızın güzelliklerini korumaya, mirasımız olan geleneksel yapılarımızı yarınlara taşımaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Konya Valisi Vahdettin Özkan: “İnsanlığın ve dünyanın maruz kaldığı riskler belli. Başta savaşlar, zulümler, iklim değişikliği, enerji sorunları, yoksullukla mücadele gibi konularda bilimsel araştırma çok önemli. Bu bilimsel sürece belediyelerin rehberlik ve öncülük etmesi kıymetlidir. İnsanların daha refah şartlarda yaşaması ve temiz enerji, ulaşım gibi mekanizmaların etkinleştirilmesi bütün insanlığın refleksi olmalıdır. İnsan haklarının hukuk güvenliğine sunmuş olduğunuz katkılardan dolayı UCLG ve tüm üyelerini tebrik ediyorum” sözleriyle yerel yönetimlerin önemine vurgu yaptı.

Tematik Oturumlar Gerçekleştirildi

UCLG-MEWA, Yönetim Kurulu Toplantısı kapsamında ayrıca bir dizi tematik oturum da düzenlendi. UNESCO Miras Şehirler Ağı Toplantısı ile UCLG-MEWA Yönetim Kurulu Toplantısı ve Kültürel Mirasın Korunmasında Yerel Yönetimlerin Rolü, Kültürel Miras ve Sürdürülebilir Kalkınma: Ekonomik Fırsatlar ve Zorluklar, İklim Değişikliği ve Kentlere Etkisi ve İklim ve Enerji için Belediye Başkanları Sözleşmesi (GCoM)-GAP Fonu Bilgilendirme Oturumları düzenlendi. 

UNESCO Miras Şehirleri Ağı Oturumu’nda, Miras Şehirleri listesinde yer alan kentlerin bu yolculuktaki tecrübelerini paylaşma imkânı sağlarken, UNESCO Miras Şehirlerini yerel yönetimler, uzmanlar ve yöneticilerinden dinleme ve MEWA Bölgesi’nde yer alan bu eserleri kapsamlı bir şekilde tanıma imkânı buldu. Kültür ve mirasın konuşulduğu panelde, yerel yönetimlerin kültür ve miras alanındaki sürdürülebilirlik çalışmaları ve bu değerlerin gelecek nesillere aktarılmasının gerekliliği detaylı bir şekilde ele alındı.

UCLG-MEWA Kültür ve Turizm Komitesi tarafından organize edilen oturumlarda ise üye belediyeler ile üst düzey isimler bir araya gelerek uygulama örneklerinin ve yenilikçi çözümlerin paylaşılacağı kültür ve miras konusunun kentler üzerindeki çok yönlü etkilerine odaklanacak politikalar anlatıldı.

UCLG-MEWA Çevre Komitesi tarafından gerçekleştirilen Üst Düzey Diyalog: İklim Değişikliği ve Kentlere Etkisi oturumunda, belediye başkanları ve kilit paydaşlar iklim değişikliğinin şehirler üzerindeki çeşitli etkilerini ele aldı. Panelde, iklim dirençliliği ve sürdürülebilir kentsel kalkınmayı destekleyecek ortak çabalara vurgu yapıldı.

Tematik oturumların sonuncusunda, kentsel iklim finansmanı konusunda önemli bir aktör olan GAP Fonu’nun işleyişi ve iklim değişikliğiyle mücadele ederek daha sürdürülebilir bir enerji geleceğine geçişi sağlamak için yerel toplulukları güçlendiren SECAP’ın bölgedeki başarılı uygulamaları ele alındı.

Comments are disabled