Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi, 16-18 Aralık tarihlerinde Ankara’daki TBB Genel Merkezi’nde yapıldı. Bu yılki kongrenin teması, “Sürdürülebilir Dirençli Gelecek” olarak belirlendi. Oturumlarda afetlere dirençli kentler konusu ele alınırken, 2015-2030 dönemi için hazırlanan Sendai Afet Riskini Azaltma Çerçevesi ve ilgili uluslararası belgelerle uyumlu çok paydaşlı tartışmaların geliştirilmesi hedeflendi.
Akademi ile yerel yönetimlerin bir araya geldiği kongrede toplam 45 oturum düzenlendi. Kongre, hem yüz yüze hem de çevrim içi (hibrit) katılım seçenekleriyle gerçekleştirildi. Profesyoneller, yerel yönetim temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler, araştırma görevlileri ve daha birçok katılımcı, üç gün boyunca çeşitli oturumlara katıldı.
UCLG-MEWA 20. Oturumda Temsil Edildi
UCLG-MEWA adına Araştırma Sorumlusu Junaid Rafiq, kongrenin 20. oturumu olan “Afet Deneyimlerinden Alınan Dersler” başlıklı panele katıldı. Oturumun moderatörlüğünü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Şehir Plancısı ve Akademisyen Dr. Meltem Şenol Balaban üstlendi. Panelde ayrıca; Şili Cumhuriyeti’nin Türkiye Büyükelçisi Sn. Rodrigo Arcos, Castel Maggiore Belediye Meclis Üyesi ve Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) Temsilcisi Sn. Belinda Gottardi, Japonya Büyükelçiliği İkinci Katibi Sn. Ryoichiro Hoshino (Japonya Dışişleri Bakanlığı) afet deneyimlerini ve elde ettikleri dersleri paylaştı.
Panelde konuşan Junaid Rafiq, “Dirençli MEWA” vizyonunu tanıtarak afetlere karşı dirençli kentlerin inşa edilmesinin önemine değindi. UCLG-MEWA’nın, şehirlerin kapasite geliştirilmesinde ve Afet Riskini Azaltma kapsamında bir dirençlilik yol haritası oluşturmada üstlendiği role dikkat çekti. Özellikle, MEWA Bölgesi’nde yaşanan afet türlerini ve acil müdahale gerekliliğini vurgulayan Rafiq, sürdürülebilir ve dirençli kent geleceğini inşa etmede uluslararası iş birliklerinin önemine de dikkat çekti.