UCLG Kültür Komitesi ve UCLG-MEWA, 25 Şubat 2025 tarihinde Kültür 21 PLUS ‘a ilişkin yeni çerçeve dökümanını ele alan çevrim içi bir çalıştay düzenledi.
İran’dan Tahran; Irak’tan Bağdat; Ürdün’den Karak ve Amman; Lübnan’dan Jounieh; Filistin’den Ramallah, Nablus ve Al Khalil; Türkiye’den Şanlıurfa, Balıkesir, İzmir, İstanbul, Aksaray ve Mersin’in katılım sağladığı bu verimli çalıştay, MEWA Bölgesi’ndeki altı farklı ülkeden yerel yönetim temsilcilerini bir araya getirdi.
Çalıştay, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman ve UCLG-MEWA Kültür Elçisi ve Şanlıurfa Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’ın selamlama konuşmalarıyla başladı. UCLG Kültür Komitesi Koordinatörü Jordi Pascual’ın Kültür 21 PLUS çerçeve belgesini katılımcılara tanıtmasının ardından, program akışı konuya ilişkin yürütülen tartışmalarla devam etti.
Altı farklı şehir, yaptıkları tematik sunumlar üzerinden Kültür 21 PLUS’ın altı bloğunu oluşturan “Haklar”, “Topluluklar”, “Refah”, “Topraklar”, “Doğa” ve “Yönetişim” konularının tamamına ilişkin bakış açılarını aktardı. Sonrasında, diğer temsilcilerin de aktif katılımıyla her şehir kendisi odağında en çok öne çıkan bloğu belirledi.
Verimli geçen geri bildirim oturumunun ardından toplantı, Doç. Dr. Serhan Ada ve UCLG-MEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman’ın kapanış konuşmalarıyla sona erdi.
Temsilciler, kültürel varlıklarını yönettikleri yerel bağlamı öne sürerek verdikleri geri bildirimlerle programa katkı sundular. Örneğin Filistin’den katılan yerel yönetim temsilcileri, çatışmaların ve insan kaynaklı felaketlerin kültür üzerindeki yıkıcı etkisinin yanı sıra bunların ardından gelen sistematik yıkımı da vurgulamışlardır.
Sonuçlar, çerçeve belgesinin yanı sıra yerel kültür politikalarının mevcut durumu ve geleceğine ilişkin benzersiz bakış açılarını yansıtan nihai bir raporda somutlaştırılacak ve dijital ortamda olarak yayınlanacaktır.