9-12 Aralık tarihlerinde İran’ın Meşhed kentinde düzenlenen 13. Metropolis Uluslararası Eğitim Seminerleri’ne, İran’daki belediyelerin yanı sıra 5 farklı ülkeden gelen yerel ve bölgesel yönetim temsilcileri katıldı.
Seminerler, “Kent Yaşamını Yeniden Kurgulama ve Kent Markası: Kentsel Gelişimde Yenilikçi ve Yaratıcı Yaklaşımlar” ile “Ulaşım Dönüşümünü Yönetmek: Uygun Maliyetli, Güvenli, Düşük Karbonlu ve Kapsayıcı Kentsel Hareketlilik Stratejileri” olmak üzere iki ana tema etrafında kurgulandı. Program kapsamında toplam 10 paralel oturum gerçekleştirildi.
Küresel Belediyeciliğin Önemi Vurgulandı
Seminerlerin resmî açılış programında konuşan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman, kentlerin ortak sorunlarının çözülmesinde ve kentsel uygulamaların dünyaya yayılmasında Kent Ağları ile Küresel Belediyeciliğin önemine değindi. Duman, kentlerin yaşadığı sorunlarda ortak çözümler üretmek ve iyi uygulamaları paylaşmak açısından bu yapıların kritik rol oynadığını kaydetti.
Ayrıca, program kapsamında Meşhed Belediye Başkanı Sayın Mohammad Reza Ghalandar Sharif ile Meşhed İnovasyon Merkezi’nde ikili bir görüşme de gerçekleştirildi. Bu görüşmede, Dr. Mehmet Duman, UCLG-MEWA’nın faaliyetleri ve küresel gündemlerin yerelde uygulanmasını kolaylaştırmak amacıyla yürütülen projeler hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
UCLG-MEWA ve MITI Arasında İş Birliği Protokolü
Öte yandan, UCLG-MEWA ile Metropolis International Training Institute Mashhad (MITI) arasında bir İş Birliği Protokolü (MoU) imzalandı. Bu protokol ile belediye personelinin kapasite geliştirilmesi, öğrenme ve deneyim paylaşımı süreçlerinin hızlandırılması hedefleniyor. İmza töreni seminerlerin kapanış töreninde gerçekleştirilirken, Dr. Mehmet Duman ile Meşhed Belediyesi Kent Diplomasisi Merkezi ve MITI Direktörü Sayın Hamid Isfahanizadeh, imzalı protokol metinlerini karşılıklı olarak birbirlerine takdim etti.
Kent Uygulamaları Yerinde İncelendi
Program kapsamında düzenlenen çeşitli kentsel inceleme gezilerinde, UCLG-MEWA Genel Sekreteri tarafından kentte verilen hizmetler ve bu hizmetlerin küresel ölçekte yaygınlaştırılabilecek iyi uygulamaları yerinde gözlemlendi. Seminerlere, UCLG-MEWA üyeleri arasından özellikle Tahran Belediyesi, Konya Karatay Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) temsilcileri de katılım sağladı.