UCLG-MEWA, 4-5 Aralık 2024 tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen EU4 Energy Transition: Covenant of Mayors in Western Balkans and Türkiye Projesi kapsamındaki Çok Düzeyli Yönetişim Platformu (MLGP4Climate) tarafından organize edilen çalışma ziyaretine katıldı.
Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Hedefi doğrultusunda sürdürülebilir enerji ve iklim eylemlerine dair bilgi paylaşımı ve yenilikçi yaklaşımların ele alındığı ziyaret, Türkiye ve Litvanya arasında SECAP (Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı) uygulamalarında iş birliğini artırmayı amaçladı.
Çalışma Ziyaretinin Amaçları
Litvanya’da sürdürülen Paris Anlaşması taahhütleri ve SECAP uygulamalarına dair bilgi paylaşımını sağlamayı hedefleyen program, katılımcıların sürdürülebilir kalkınma ve iklim dayanıklılığı yaklaşımlarını zenginleştirmeyi ve uluslararası iş birliğini güçlendirmeyi amaçladı.
Türkiye’den SECAP portföyüne sahip 22 belediye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, UCLG-MEWA ve diğer ulusal/uluslararası kurum temsilcilerinin katıldığı ziyaret, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına yönelik yenilikçi uygulamalara ışık tuttu.
Çalışma ziyareti boyunca Litvanya’daki önde gelen kurumlarla yapılan toplantılar, çeşitli tematik başlıklar etrafında bilgi alışverişine olanak tanıdı:
- CPMA (Merkezi Proje Yönetim Ajansı): Türkiye ile mevcut iş birliği fırsatları değerlendirildi.
- Litvanya Çevre Bakanlığı: Atık yönetimi, su arıtma ve enerji verimliliği politikaları tanıtıldı.
- Çevre Projeleri Yönetim Ajansı (APVA) : Çevre projelerinin küresel ölçekte dağıtımına ilişkin deneyimler paylaşıldı.
- Litvanya Yerel Yönetimler Birliği (ALAL): Teknoloji destekli SECAP uygulamaları ve iş birlikleri üzerinde duruldu.
- Vilnius Belediyesi: Şehrin sürdürülebilir atık yönetimi ve ulaşım politikalarının yanı sıra, Vilnius’un 2025 Avrupa Yeşil Başkenti seçildiği duyuruldu.
Bu tür etkinlikler, uluslararası iş birliğini derinleştirerek, bölgesel ve küresel düzeyde sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynamaktadır.